A gyepszőnyegezés titkai

A gyepszőnyeg terítése tényleg nem egy ördöngös feladat, nem mondhatnám, hogy bonyolult teendők várnak arra, aki belevág a lerakásába. Azonban - mint már megszokhattuk más szakmunkát igénylő feladatoknál, ebben is a részletekben rejlik a tudás. Ami egy nagyon fontos szabály, hogy a gyepszőnyeg megérkezését és lepakolását követően olyan gyorsan terítsük le, amilyen gyorsan csak lehet. Minél kevesebb ideig állnak a tekercsek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy friss és üde marad. Ha erre nincs mód, akkor árnyékos és lehetőleg hűvös részre tegyük a tekercseket a felhasználásukig.

Lehetőleg ne öntözzük, mert befülled! Inkább – mint említettem – gyorsan cselekedjünk. A talaj előkészítése szintén nagyon fontos a siker érdekében. A lapvetően a kertészeti talaj megfelelő, többször lehengerelve és a felső két-három cm-re visszalazítva porhanyósan. Ne maradjanak kavicsok és göbök, mert azok sem tesznek jót. Ügyeljünk rá, hogy a talajszint jól legyen beállítva, mivel a gyepszőnyeg gyökérzónája már eleve két-három centiméter vastagságú. Amikor a gyepszőnyeg terítéséhez hozzáfog, akkor mindig valamelyik szélben kezdje el és ahhoz vonatkoztassa a többi tekercset.

Gyepszőnyeg

Bár a vízszintes területeken nincsen különösebb szerepe, az iskola azt mondja, hogy kötésbe, azaz egymáshoz képest eltolással rakja a gyepszőnyeg tekercseket. Ha vágni kell, akkor azt mindig nagyon éles eszközzel tegye, én sniccert használok. Kis darabokból ne foltozzon - toldozzon területeket, mert az jellemzően nem lesz szép. Ha erős kánikulában végzi a gyepszőnyegterítést, akkor vigyázni kell a felforrósodott talajjal, mert megégetheti a gyepszőnyeg gyökereit. Ezért ilyenkor permetszerűen fröcskölje le a fonákját vízzel és úgy terítse el. Fontos az is, hogy ha tényleg erősen meleg van, akkor minden lerakott ötven négyzetméter után jó alaposan locsolja be és csak úgy haladjon tovább. Ha elkészült a teljes felülettel, akkor a locsolást követően alaposan hengerezze le a kialakult gyepet. Véleményem szerint száz négyzetméter gyepszőnyegezésnél már elengedhetetlen az automata öntözőrendszer!