Röviden az öntözőrendszer összeszereléséről

Tehát miután már felvonult az öntözőrendszer szerelő és/vagy a csapata a területre, akkor a helyszíni átbeszélés és egyeztetést követően a megfelelő szerszámokkal elkezdődik a rendszer csővezetékeinek a kiárkolása. Ez nagyjából egy 25-30 cm mélységű árkot jelent, amit ásónyom mélységben végeznek el. Ez az árkolás történhet árokásó géppel is, amikor a mélység jellemzően 40-70 cm mély, ellenben az árok szélessége csak 10 cm.

Az árokásó gép nem minden körülmények között a legjobb megoldás, azonban nagy területek nagy öntözőrendszer igényénél kétségtelenül utánozhatatlanul gyors. Az árkolások után vagy közben megkezdődhet a zónák módszeres lehúzása, azaz a csövek és a szerelvényeik (szórófej, mikroszóró, csepegtető) elhelyezése és összeszerelése az árkokban. Ez után, vagy szintén szimultán a kész árkok temetése és megkezdődhet. Végigérve az öntözőrendszer minden zónáján a zónákat irányító szelepek elhelyezésére kerülhet sor, amit jellemzően egy helyre, vagy csoportokba fognak elhelyezni annak céljából, hogy a lehető legésszerűbb legyen a csőfelhasználás.

öntözőrendszer

Amikor ez elkészült (abban az esetben nem, ha vízóra vagy más aknába helyezték el a szelepeket) a szelepekre egy műanyag akna kerül, ami megvédi őket attól, hogy a föld betemesse és szereléskor további hozzáférést biztosít. Amikor ez elkészült, akkor az öntözőrendszer vezérlését és az érzékelő elhelyezését veheti a csapat célba. A már korábban elhelyezett, és a szelepekkel összeköttetésben lévő kábeleket az elhelyezett vezérlőbe belekötik, ezzel biztosítva elektromos kapcsolatot a szelepekkel. Ha a vízrákötés már elkészült, akkor nem marad más hátra, mint az öntözőrendszer vízzel feltöltése, beindítása és a pontos beállítása az öntöző elemeknek. Elkészülte után a vezérlő beprogramozásával és a felhasználó betanításával véget is érhet a munka. Röviden tehát erre a munkafázisok egymásután következőségre számíthat egy öntözőrendszer elkészültét szemlélő érdeklődő.